+40 764 406 955 office@apte2002.ro

LG. RCA MODIFICATA DE ASF PE SUB MASA!

sept. 22, 2021 | 0 comentarii

Legea RCA – modificata aseară pe sub masa, chiar de către ASF in Parlament!
Ordonanța de Urgenta nefuncționala in varianta publicata!
Patronatele din transporturi – FORT, UNTRR, APTE2002 si APULUM  prezente astăzi prin reprezentant la lucrările Comisiei de Transporturi din Camera Deputățiilor pe proiectul de lege RCA, au constatat cu stupoare ca materialul transmis de Senat către aceasta comisie a fost modificat brutal în ultimele 24 de ore.
Știrbirea proiectului inițial se pare ca a fost făcuta într-o lipsă de transparentă totală chiar de către reprezentanții ASF prezenți ieri la Senat, in condițiile in care nici unul din patronatele din transporturi nu a fost invitat la discuții.
Textul care prevedea introducerea tarifului de referința ca principiu de baza in construcția tarifului de prima RCA a dispărut fata de forma inițială negociata cu transportatorii, fiind de fapt un „copy-paste” din Ordonata de Urgenta a Guvernului care prevede ca tariful de referința sa funcționeze doar pentru o perioada de 6 luni, ceea ce este inacceptabil din punct de vedere al transportatorilor. O alta modificare este legata de dispariția plafonului de 25% raportat cheltuielilor administrative si de vânzare a politelor, ce fusese acceptat inițial in forma negociata cu Comisia de Buget Finanțe a Senatului.
În numai două săptămâni după proteste și audieri, o parte dintre senatori  își bat joc de piața de transport, modificând total netransparent ceea ce anterior fusese agreat și asumat. Se pare totodată că nici Ordonanta de Urgenta publicată  ieri in Monitorul Oficial, nu corespunde proiectului inițial de OUG publicat de Ministerul de Finanțe, varianta publicata în Monitorul Oficial nefiind funcțională, întrucât, exact la articolul care menționa termenul de 6 luni in care ar funcționa tariful de referința, stabilește ca acesta să fie cu caracter orientativ si nicidecum obligatoriu a fi alocat ca plafon maximal. La aliniatul 2 al aceluiași articol 18 este in mod eronat menționat art. 34, alin. 3, in loc de art. 36 alin. 3.  FORT, UNTRR, APTE2002 si APULUM au cerut astăzi membrilor Comisiei de Transporturi din Camera Deputățiilor amânarea votului si întocmirii raportului pe varianta transmisa de Senat, tocmai pentru faptul ca a fost modificata brutal si netransparent, lucru pe care cu majoritatea celor prezenți, Comisia de Transporturi l-a agreat.
Exista însă riscul ca aceste amânări sa conducă la o perioada de peste 6 luni de zile pana la care acest act normativ extrem de important sa vadă lumina tiparului si tocmai de aceea  FORT, UNTRR, APTE2002 si APULUM fac un apel către toți parlamentarii din Senat si Camera Deputățiilor,  indiferent de culoarea politica, pentru ca aceștia sa isi asume principiile stabilite inițial, astfel încât acest act normativ sa îmbunătățească cu adevărat pe termen lung piața asigurărilor RCA înlocuind abuzurile cu normalitatea.
In ceea ce privește Ordonanța de Urgenta, FORT, UNTRR, APTE2002 si APULUM considera ca publicarea acesteia a fost amânată special pentru a depăși momentul protestelor si solicita public explicații Guvernului legate atât de eroarea din actul normativ publicat, cat si de modul in care va funcționa in mod obligatoriu ca si plafon, ceva ce are caracter orientativ.

COLABORATORI