+40 764 406 955 office@apte2002.ro

Intalnirea din 25 ianuarie cu Sorin Mihai Grindeanu, Viceprim-ministru și ministru al Transporturilor și infrastructurii

ian. 26, 2022 | 0 comentarii

București, 26 ianuarie 2022.

APTE 2002 continuă demersurile pentru rezolvarea definitivă a problemei diurnelor (și nu numai). În 25 ianuarie 2022, reprezentanții APTE 2002 s-au întâlnit cu Sorin Mihai Grindeanu, Viceprim-ministru și ministru al Transporturilor și infrastructurii.

Întâlnirea, desfășurată la București marchează debutul discuțiilor pentru rezolvarea problemelor transportatorilor, pe un nou palier, cel mai înalt de până acum la nivelul Executivului (discuții precedente au fost cu titulari ai portofoliului Ministerului de Finanțe, etc, ANAF, membrii ai Parlamentului, etc)

APTE 2002 a fost reprezentată la întâlnire de Vicepreședinții Dorin Jurjuț și Miron Sporea, iar din partea Ministerului Transporturilor au participat Sorin Grindeanu – Viceprim-ministru și ministru al Transporturilor, secretarul general al Ministerului, Mariana Ioniță și Directorul Direcției de Comunicare și Dialog Social – Laurențiu Voicu.

Promisiunile obținute din partea Viceprim-ministrului Sorin Grindeanu în urma întâlnirii:

Problemele discutate s-au centrat pe 3 aspecte, iar soluțiile stabilite le detaliem în continuare:

i)             Urgentarea în Camera Deputaților a votului privind proiectul de lege în ceea ce privește amnistia (pentru corectarea abuzurilor ANAF). În acest sens, APTE 2002 a obținut promisiunea Viceprim-ministrului Sorin Grindeanu că proiectul va fi votat cu celeritate. Reamintim că prima camera decizională, Senatul României a adoptat la finalul anului 2021 proiectul de lege privind reglementarea (în sensul anulării) a impozitării retroactive, Camera Deputaților fiind for decizional, cu unanimitatea forțelor politice;

ii)            Încetarea de îndată a controalelor ANAF pe tema impozitării diurnei, controale care continuă în unele județe in ciuda adoptării proiectului de către prima pagină, fiind previzibil că votul va fi similar și în Camera Deputațilro. Totodată s-a discutat despre posibilitatea majorării diurnelor în ceea ce privește transportul intern. APTE 2002 a obținut în urma discuției cu Ministrul Transporturilor și Infrastructurii și promisiunea organizării unei întâlniri tripartite la care să participe și Ministrul Finanțelor, cu relevanță în special pentru încetarea abuzurilor ANAF.

iii)           Discuții privind nesustenabilitatea majorării tarifelor de primă RCA. APTE 2002 și partenerii COTAR au propus inițierea unei dezbateri instituționale (și eventual publice) cu reprezentanții asociațiilor patronale, a Autorității de Supraveghere Financiară și ai asigurătorilor, pentru a găsi soluții în ceea ce privește revenirea la un nivel sustenabil a tarifelor de primă RCA.

Alte teme de discuție în întâlnirea avută de APTE 2002 cu Viceprim-ministrul Sorin Grindeanu au inclus:

•             Problema recurentă a cozilor din punctele de frontieră;

•             Găsirea de soluții pentru anularea amenzilor PLF puse în sarcina șoferilor profesioniști;

•             Pachetul de mobilitate care urmează să intre în vigoare în luna februarie 2022;

•             Revenirea într-o matcă rezonabilă a amenzilor prin rediscutarea OG 43 și OG 69. Micșorarea amenzilor.

•             Licențele de execuție să nu mai fie personalizate și să nu mai fie valabile doar un an;

•             Licențierea mai laxă a transportatorilor sub 3,5 tone;

•             Ridicarea restricțiilor pe sectoarele de drum Sibiu-Vâlcea și Constanța-Agigea

APTE 2002 a susținut totodată necesitatea (acceptată de către Viceprim-ministru) de a fi organizate grupuri de lucru cu organizațiile patronale și persoanele din direcțiile răspunzătoare din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

O astfel de soluție acceptată va permite ca APTE 2002 să transmită în timp real direct și timpuriu problemele cu care se confruntă transportatorii, în vederea limitării unor efecte previzibil negative și a eliminării lipsei de certitudini în deciziile de implementare a politicilor fiscale.

Alături de reprezentanții APTE 2002 și COTAR au mai participat la întâlnire și reprezentanții organizațiilor patronale UNTRR, FORT, ATB.

Întâlnirea cu Vicepremierul Guvernului României reprezintă astfel o nouă etapă de discuții instituționale pentru protejarea interesului legitim al transportatorilor, la un alt nivel. APTE 2002 a acționat permanent și în perioada de după votarea Proiectului de lege privind neimpozitarea diurnelor de către Senat (dar și față de celelalte chestiuni puse în discuție), pentru a exprima public interesul sectorului cheie al economiei naționale – transporturile, atât prin întâlniri directe cu decidenții dar și prin mass-media.

COLABORATORI