+40 764 406 955 office@apte2002.ro

COMUNICAT DESPRE EVOLUTIA DISCUTIILOR CU MMFPSPV

sept. 22, 2021 | 0 comentarii

Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 …. Pe acelasi drum ! 

Comunicat despre evolutia discutiilor dintre reprezentantii transportatorilor cu oficialii Ministerului Muncii , in legatura cu regimul diurnelor acordate soferilor profesionisti aflati in deplasare

In cursul zilei de miercuri, 10.06.2015, la sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a avut loc incepand cu ora 10 o intalnire dintre reprezentantii transportatorilor si cei ai Ministerului.
Din partea MMFPSPV au participat o echipa condusa de Dl Eduard Corjescu, Director al Direcției Generale Juridice și Contencios, alaturi de care s-au mai aflat doamna Gabriela Radu, Inspector General de Stat adjunct Relatii de Munca- Inspecția Muncii, doamna Florina Moscovici, Consilier Juridic in cadrul Directiei Generale Juridice, precum si alti functionari din cadrul ministerulului implicati in subiectul �reglementarea diurnei�.
Din partea transportatorilor, a participat o echipa condusa de Decebal Popescu, alaturi de care s-au aflat Adrian Pop (APTE2002), Radu Dinescu (UNTRR), Augustin Hagiu (FORT), Roxana Ilie (UNTRR), Petrica Horga (consultant APTE2002), sustinuti de Dl. Dan Paulopol-Necula (avocat Ernst&Young) si Dra Liliana Dranca (avocat PeliFilip), consultanti contractati de APTE2002.
Asociatiile transportatorilor au facut o prezentare succinta a evenimentelor care au condus la toata aceasta discutie inceputa in decembrie 2014.
Reprezentantii Ministerului au prezentat ca solutie pentru rezolvarea problemei transportatorilor un proiect de Ordonata de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor �n cadrul prestarii de servicii transnationale, proiect aflat la prima citire in dimineata zilei de 10.06.2015.
Dupa aproximativ o ora de discutii, reprezentantii transportatorilor s-au �mutat� la sediul Ernst&Young, unde,intr-o formula restransa si alaturi de consultantii de la EY si cei de la PeliFilip, au redactat o propunere de adaugare a unui articol (in doua variante) la OUG, astfel incat lucratorii mobili din transporturi sa fie exclusi din cadrul de aplicare al proiectului de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea și completarea Legii nr. 344/2006 privind detasarea salariaților �n cadrul prestarii de servicii transnationale.
Propunerea a fost supusa avizului tuturor reprezentatilor de asociatii iar in cursul dupa-amiezii, incepand cu ora 16.30, a fost programata o noua runda de discutii dintre reprezentantii transportatorilor si Ministerul Muncii, pentru clarificarea modului in care ar urma sa fie transpusa propunerea noastra in proiectul de OUG. Din partea transportatorilor, la aceasta a doua intalnire a participat Decebal Popescu si consultantul EY, Dan Paulopol-Necula.
La solicitarea expresa a reprezentantilor Ministerului Muncii, Decebal Popescu a prezentant in mod detaliat cum se desfasoara o operatiune de transport intra-comunitar, care sunt atributiile si resposabilitatile soferului, care este natura relatiei dintre transportator si lantul beneficiarilor serviciilor de transport (expeditor, destinatar, integrator logistic etc), precum si diferentierea,in viziunea noastra, dintre drepturile ce trebuie acordate acestei categorii de personal si cele acordate de agentii de munca temporara.
La finalul intalnirii (trebuie sa mentionam faptul ca reprezentatii Ministerului Muncii au avut pe tot parcursul discutiilor o atitudine foarte cooperanta, constructiva in ideea rezolvarii favorabile a problemei), in jurul orei 18, s-a ajuns la o forma a articolului agreata de comun acord de cele doua parti, urmand ca aceasta  sa fie propusa spre avizare secretarului de stat din MMFPSPV precum si celorlalte directii din cadrul Ministerului.
In ziua urmatoare, joi, 11.06.2015, la Conferinta Transportatorilor de la Iasi, organizata de Revista Tranzit, reprezentantii transportatorilor – Augustin Hagiu (FORT), Roxana Ilie (UNTRR), Dumitru Blaga (APTE2002) si Decebal Popescu, au prezentat sutelor de transportatori prezenti stadiul discutiilor.
In cursul zilei de vineri, 12.06.2015, Dl. Director Eduard Corjescu ne-a comunicat faptul ca luni, 15.06.2015, are programata o intalnire si cu reprezentantii Ministerului Finantelor pentru a solicita si opinia lor asupra formei finale a proiectului de Ordonanta de Urgenta, astfel incat prin avizul acestora din urma, problema interpretarii reglementarilor legale sa fie clarificata definitiv iar proiectul sa intre pe fluxul de adoptare de catre Guvern.
Trebuie mentionat de asemenea ca Primul Ministru, Dl Victor Ponta, a solicitat imperativ Ministerului Muncii finalizarea cu maxima prioritate a acestui proiect de ordonanta, urmand ca stadiul acestuia sa-i fie comunicat in cursul zilei de marti, 16.06.2015, la sedinta regulata de lucru pe care Guvernul Romaniei o va avea cu membrii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, o structură de reprezentare a companiilor şi bancilor romanesti si cu capital strain, initiata pentru a discuta despre dezvoltarea pieţei de capital, impozitare, educatie, agricultura, antreprenoriatşi alte modificari legislative cu impact pentru mediul de business.Din aceasta organizatie fac parte Consiliul Investitorilor Straini (CIS), Romanian Business Lea-ders (RBL), AmCham (Camera de Comert Romano-Americana) si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Interesele transportatorilor romani sunt reprezentate la acest nivel de Decebal Popescu, membru in comisia (�task-force�) Transport si Infrastructura din Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei din partea RBL.
Va vom tine la curent in aceste zile cu evolutia proiectului de Ordonata de Urgenta, urmand ca dupa avizarea finala sa va prezentam si textul complet.

COLABORATORI