+40 764 406 955 office@apte2002.ro

COMUNICAT DE PRESA – REACTIE LA DEZINFORMAREA ASF

sept. 22, 2021 | 0 comentarii

Comunicat de presa


Ipocrizia ASF dezinformează opinia publica: Autoritatea spune că prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7%, la un nivel de 3.000 de lei, deși companiile de transport rutier plătesc pe un RCA 20.000 de lei, aproape triplu față de anul trecut

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM – atrag atenția asupra ipocriziei Autorității de Supraveghere Financiara (ASF) și a dezinformării grosolane a opiniei publice, după ce instituția a transmis un comunicat prin care arată că majorarea primei medii RCA pentru transportatori se află în marja plafonului de 50% convenit prin Protocolul din decembrie 2015.
Încă de anul trecut, când asociațiile transportatorilor rutieri au prezentat ASF exemple clare în care se arată că tarifele RCA au crescut între 150% și 300%, ASF le-a ignorat cu bunăștiință găsind întotdeauna motive ca să nu fie de acord cu acestea. Acum, ASF publică ”o ciorba” de date, în care ia în calcul toate tipurile de vehicule, de la autoutilitare de până la 3,5 tone la autocamioane de peste 16 tone până la vehicule de transport persoane cu până la 18 locuri sau autocare cu peste 40 de locuri, oferind opiniei publice o medie aritmetia care nu are nimic de a face cu realitatea. Datele ASF arata că prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% la 3.000 de lei, deși companiile de transport rutier plătesc pe un RCA 20.000 de lei, aproape triplu față de anul trecut.
Totodată, ASF spune că frecvența daunei este de 15% în cazul capetelor tractor și că dauna medie este de 18.560 lei. Astfel, la fiecare 6,3 prime de 20.000 de lei, asigurătorii încasează 126.000 de lei și plătesc 18.560 lei, restul de peste 107.000 lei ramanand în buzunarul ASF și al asiguratorilor.
Reamintim faptul că ASF reglementează trei piețe financiare importante – asigurări, pensii private și de capital, toate trei totalizând peste 11 miliarde de euro (peste 7% din PIB-ul României), iar incapacitatea acestei instituții de a realiza o analiză clarăși complexă a datelor din piața RCA, astfel încat sa vină cu soluții pentru rezolvarea crizei actuale, este cu atât mai gravă. În schimb, reprezentanții ASF se folosesc de artificii de comunicare doar pentru a dezinforma grosolan opinia publică.
În acest sens, patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM – s-au întâlnit pe 19 iulie 2016 și au transmis două solicitări, una către ASF, prin care au solicitat raportul integral realizat de compania de consultanța Milliman și una către primul-ministru Dacian Ciolos, pentru stabilirea unei intalniri urgente pana saptamana viitoare pentru a discuta reducerea imediată a tarifelor RCA, în caz contrar fiind necesară coordonarea unor acțiuni de protest la nivel național.

COLABORATORI