+40 764 406 955 office@apte2002.ro

COMUNICAT DE PRESA RCA – 05.05.2017

sept. 22, 2021 | 0 comentarii

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR,  APTE 2002, APULUM, FORT, ARTRI solicitã Guvernului extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurãrilor RCA, în condițiile care o nouã lege RCA nu este înca in vigoare

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR,  APTE 2002, APULUM, FORT, ARTRI solicitã Guvernului sã emitã, în cel mai scurt timp, o Hotãrâre de Guvern pentru extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurãrilor RCA, în condițiile în care peste douã sãptãmâni expirã perioada actualã de plafonare a tarifelor, iar o nouã lege RCA nu este încã în vigoare.
Avansul din perioada 2014 – 2016, când tarifele RCA au crescut cu 500% în cazul firmelor de transport rutier, deși daunalitatea a urcat doar cu 10%, ne-a arãtat cã piața asigurãrilor RCA este complet neconcurențialã. Astfel, companiile de asigurãri au stabilit tarifele RCA ca la bazar, au inclus în acestea toate costurile operaționale, deși nu țineau de segmentul RCA, și profitând de faptul cã asigurarea RCA este obligatorie au solicitat firmelor de transport rutier tarife uriașe pentru a-și crește ratele de profit și capitalizarea.
O nouã lege RCA ar trebui sã aducã ordine pe aceastã piațã, sã stabileascã un tarif de referințã și sã nu mai permitã derapaje din partea firmelor de asigurãri ca în trecut.
Având în vedere cã noua lege RCA se aflã încã pe circuitul de avizare, iar perioada de plafonare se încheie în aproape douã sãptãmâni, patronatele din transporturile rutiere UNTRR,  APTE 2002, APULUM, FORT, ARTRI solicitã Guvernului, Parlamentului, ASF și Consiliului Concurenței mãsuri urgente pentru continuarea perioadei de plafonare a tarifelor RCA pentru încã 6 luni.
Reamintim cã Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenței 21/1996, modificatã și completatã în 2016, unde la art. 4, alineatul 3, este prevãzut cã pentru sectoare economice determinate și în împrejurãri excepționale, precum: situații de crizã, dezechilibru major între cerere și ofertã și disfuncționalitate evidentã a pieței, Guvernul poate dispune mãsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea mãsuri pot fi adoptate prin hotãrâre pentru o perioadã de 6 luni, care poate fi prelungitã succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistã împrejurãrile care au determinat adoptarea respectivei hotãrâri.

COLABORATORI