+40 764 406 955 office@apte2002.ro

COMUNICAT COMUN DE PRESA APTE 2002 & FORT

sept. 22, 2021 | 0 comentarii

COMUNICAT DE PRESA

PROTESTUL IMPOTRIVA TRATAMENTULUI CRIMINAL APLICAT TRANSPORTATORILOR ROMANI PE TERITORIUL UNGARIEI

 AsociatiaPatronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002)Arad si Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT)deruleaza incepand din data de 01.07.2009 o ampla campanie de sensibilizare a forurilor europene,maghiare si romanesti cu privire la repetatele abuzuri ale organelor decontrol din tara vecina.

Inca de la integrarea in Uniunea Europeana, transportatorii romani au fost nevoiti sa indure un tratament discriminator si abuziv, insa au trait cu speranta ca aquisul comunitar poate regla in timp aceasta problema.

Lucrurile insa sunt din ce in ce mai grele si deja au aparut si primele victime umane ale acestui tratament criminal.

Pe teritoriul Republicii Ungare in prezent exista patru autoritati care efectueaza controale : NKH, VPOP, ORFK si Katasztrofavedelem, privind companiile care desfasoara transporturi rutiere de pasageri si marfuri. Si anume autoritatea de transport ,autoritatea vamala, politia si.Inspectoratul de Situatii de Urgenta.

 Anual in perioada iunie-august, se emit avertizari de control in ceea ce priveste transportatorii ce tranziteaza statul maghiar. Aceste avertizari au caracter discriminatoriu si sunt indreptate direct catre transportatorii romani deoarece este mentionatata frontiera cu Romania ca punct principal de control, dupa cum se poate observa din comunicatul atasat.

Statisticile maghiare de control ale transportatorilor din Comunitatea Europeana,arata ca primul loc in anii 2007-2008 este ocupatat de Romania, cu un cuantum de 38,34% din totalul amenzilor, reprezentand 8.704 amenzi aplicate transportatorilor din Romania, urmata de locul doi cu 3.819 amenzi aplicate transportatorilor din Ungaria, disproportionalitatea intre 8.704 amenzi aplicate tansportatorilor romani si cele 3.819 aplicate celor maghiari este sesizabila si in cuantumul total al valorilor amenzilor aplicate. Se demonstreaza astfel discriminarea de proportii la care suntem supusi in ultimii 3 ani, luind in calcul ca aceste controale au avut loc pe tot teritoriul Ungariei.

Ne este refuzat dreptul la o contestare corecta a Hotararilor de sanctionare, prin faptul ca prima si a doua instanta de solutionare sunt forurile superioare ale autoritatii care a aplicat amenda, cu plata unei taxe de timbru consistente, ce se percepe la fiecare pas de contestare, in locul  adresarii catre o Judecatorie competenta,  fapt ce ar suspenda plata amenzii, pana la Hotararea definitiva de sanctionare. Sa nu uitam, ca TOATE amenzile date de catre VPOP sunt  platite deja in momentul depunerii contestatiei, act fortat de sechestrarea autovehiculului pana la plata amenzii ! Deci in acest caz suntem cumulat nedreptatiti, inca inainte de a se afla daca intr-adevar s-a infaptuit o abatere de la Reg. EC 561/2006, sau nu.

Totodata facem mentiunea ca memoriul transmis forurilor competente la nivel European reprezinta doar prima forma concreta si directa in abordarea radicala a problematicii in cauza, urmand ca ambele patronate sa isi asume si viitoare actiuni indiferent de natura lor, actiuni menite sa aiba -Efect Indestulator de Inhibitiv- pentru autoritatile care aplica fara discernamant Regulamentele Europene.  Acesta este un ultim avertisment adresat autoritatilor ce se ascund in spatele unor regulamente si le aplica intr-un mod vadit discriminatoriu, sau cel putin disproportional.           

Cu stima,

 Presedinte F.O.R.T.                                                          Presedinte A.P.T.E. 2002

   Augustin Hagiu                                                                         Pop Adrian Virgil                                                                                                                                    

Relatii suplimentare:

0729 218 111  ––  sau  ––- 0722.277758 (Mayer Siegfried – secretar APTE 2002)> 

 FORT –->Str. Traian, nr.20, Otopeni – Romania, jud. Ilfov; Tel./Fax.: 021 351 22 85 / 84

APTE 2002 –->Str. Ardealului 2/A, Arad – RO, jud. Tel. 0357.100172, fax : 0357.100173

COLABORATORI