+40 764 406 955 office@apte2002.ro

COMUNICAT APTE 2002 25.07.2019

sept. 22, 2021 | 0 comentarii

TRANSPORTURI: E nevoie de reducerea impozitării pentru a ne menţine forţa de muncă în ţară!

Cinci asociaţii patronale din transporturi – APTE 2002, APULUM ALBA, ARTRI, ATM Bucovina și FORT – şi Sindicatul Şoferilor Solidaritatea Drumuri Bune (SSSDB) cer Ministerului de Finanţe reducerea nivelului de impozitare al lucrătorilor din transporturi, cu scopul opririi exodului şoferilor profesionişti din România. Peste 100.000 de şoferi profesionişti au plecat din ţară în ultimii doi ani la firme de transport din vestul Europei, care se confruntă cu o lipsă acută de şoferi, pe fondul îmbătrânirii populaţiei şi scăderii atractivităţii profesiei în rândul tinerilor.

În contextul economic nefavorabil, când cererea de transport a scăzut şi cu 30% în raport cu capacitatea disponibilă, iar managerii de transport se aşteaptă cel puţin la o plafonare a tarifelor de transport, creşterea cheltuielilor cu salarizarea, pentru a-şi securiza forţa de muncă necesară, este imposibilă pentru majoritatea firmelor de transport. Pentru a împiedica însă un exod al şoferilor profesionişti către firmele de transport din ţările vest-europene, unde salariul lunar brut minim pe ramură este de circa 1.900 de euro pe lună, patronatele din transporturi propun ministrului de finanţe, Eugen Teodorovici, o reducere a gradului de impozitare a veniturilor pentru şoferii profesionişti, astfel încât salariul acestora să crească net, în condiţiile plăţii către bugetul de Stat aproape a aceloraşi sume ca în prezent. Sectorul transporturilor rutiere internaţionale este principalul exportator de servicii al ţării, potrivit raportului BNR pe 2018, firmele cu cod CAEN 4941 realizând în 2017 o cifră consolidată de afaceri de peste 40 de miliarde de lei. Consultanţii în transporturi estimează o marjă medie de profit pentru 2019 în jurul valorii de 2-2.5%, după ce, potrivit raportului Coface, în ultimii trei ani, destul de buni din punct de vedere economic, marja medie de profit la nivel sectorial s-a situat între 3 şi 4%. În aceste condiţii, firmele de transport nu pot susţine niciun fel de creşteri salariale.

Tocmai din cauza crizei de şoferi la nivelul întregii Europe, patronatele din transporturi au cerut Ministerului Transporturilor elaborarea unui act normativ care să permită examinarea şoferilor străini în limba engleză şi spaniolă în vederea obţinerii atestatului profesional. Prin aducerea unor şoferi din afara Comunităţii Europene (Republica Moldova, Ucraina, dar şi Sri Lanka, Vietnam sau Venezuela), firmele de transport din România speră să elimine pierderile cauzate în prezent de lipsa şoferilor. Ordinul semnat de ministrul Răzvan Cuc luna trecută produce efecte abia după 1 ianuarie 2020, termen până la care Autoritatea Rutieră Română trebuie să fie gata cu traducerea chestionarelor pentru testele grilă. Date fiind diferenţele culturale dintre români şi asiatici sau sud-americani, patronatele române din transporturi speră să găsească o soluţie împreună cu Ministerul de Finanţe pentru a ţine mai degrabă şoferii români în ţară decât să fie nevoiţi să angajeze străini pentru a-şi continua activitatea. Pentru a pune bazele unei relaţii corecte angajator-angajat, transportatorii solicită Ministerului Muncii posibilitatea angajatorilor de a verifica în REVISAL istoricul angajaţilor, drept pierdut de agajatori odată cu eliminarea cărţilor de muncă. Angajatorii nu au altă posibilitate decât de a lua de bune informaţiile trecute de candidaţii la angajare în CV, singurul reper obiectiv fiind, poate, scrisoarea de recomandare de la unul dintre angajatorii precedenţi, pe care însă puţini candidaţi o pot prezenta.

COLABORATORI