+40 764 406 955 office@apte2002.ro

CATEVA IDEI DESPRE GREVE…….

aug. 23, 2021 | 0 comentarii

Stii, stimate coleg, cand vezi cum in jurul nostru nonvalorile stabilesc un etalon in transporturi, stergand cu buretele miile de ore pe care le-am petrecut noi toti in interesul breslei, total dezinteresati (afirm asta cu tarie…asa sa ma ajute Dumnezeu !), parca se rupe ceva in mine………..Incerc sentimentul de frustrare, apoi ma resemnez………..acestia suntem noi, nu ne putem depasi conditia ! Unii, fara sa cunoasca intelesul cuvantului, doresc un „Sindicat” al transportatorilor !? Altii vor greva, dar nu stiu ce sa ceara, altii vreu sa se posteze de-a curmezisul drumului……….sa ce ??? Toata munca noastra din tot anul trecut, a”trecut”…si la propriu si la figurat, pe langa urechile colegilor din transporturi. Nu se trezesc la realitate si acum viseaza ca pot rezolva ceva ce nici macar nu inteleg. Se concentreaza exclusiv pe Casele de expeditii, fara sa observe ca parcul auto din Romania este supradimensionat fata de marfurile existente la transport ! Intr-adevar, este nevoie urgenta de coerenta, este nevoie urgenta de niste masuri anti-criza, care au fost discutate de patronatele noastre. Am incercat sa luam si pulsul breslei, prin consultarea lor pe topice si prin multitudinea de contacte directe cu membrii nostri si in mare parte ne-a fost de ajutor. In ciuda aparentei „silenzio stampa”, se lucreaza in interesul comun de catre asociatiile din CNR si cred in luciditatea colegilor nostri, care pun boii inaintea carului si nu invers ! Dorim dialog urgent cu Ministerul Transporturilor, precum si preluarea doleantelor noastre pentru rezolvare prin ei, cu toate ca multe doleante se leaga de alte ministere. Dupa cum stim deja, avem suport din partea lor de a initia aceste discutii, inclusiv ne ajuta si unitatea asociatiilor. Cred cu tarie ca doar prin dialog putem sa ne apropiem interesele, contrar unei incrancenari inutile si fara substanta. Doar daca toate incercarile noastre de corelare ale intereselor M.T. cu ale breslei se vor epuiza, doar atunci putem vorbi responsabil de greva ! Sa nu uitam ca pentru a initia si a sustine o actiune de protest, trebuie indeplinite minim patru conditii :
1. Formularea unor cerinte realiste, ce intrunesc interesele tuturor partenerilor sociali, inclusiv si reglementarea activitatii Caselor de expeditii, obligarea de a se implementa un cod de conduita si in domeniul lor, dar si in cea a transportatorilor, cerinte ce sunt un element absolut necesar in ecuatia de mentinere in miscare a sistemului de transporturi.
2. Epuizarea tuturor incercarilor de negociere cu M.T.,
3. Coerenta si responsabilitatea in actiune, ce este asigurata DOAR de asociatiile inscrise in CNR !
4. Mentinerea ordiniei si disciplinei, indeplinirea tuturor elementelor legale si sociale, pentru asigurarea unei eficiente maxime , bazate pe legalitate si gandire constructiva, deschisa pentru solutii de compromis. Sa nu uitam ca este o criza reala, nu este loc de experimente hazardate si inflexibile, ce nu rezolva nimic !
Situatia este clara : NU ESTE DE LUCRU pentru toti transportatorii ! In aceste conditii este imperios necesar de a gasi un climat de acceptare a unor avantaje ce reaseaza echitatea in sistem, coroborat cu o continua conlucrare cu Ministerul Transporturilor si cu Guvernul Romaniei, de a gasi minimele solutii de SUPRAVIETUIRE a breslei !
Daca NU se vor indeplini aceste conditii, putem vorbi de greva. Pana atunci, sustin cu tarie reala atragerea a cat mai multor colegi, pentru efortul comun in realizarea acestor deziderate.
Bineanteles, sunt realist si constientizez ca transportatorii acum au probleme disperate si prin puzderia de zvonuri, discutii sterile si contradictorii, este greu de a le inspira cumpatare. Totusi, cei ce vor urma acest drum, cred ca vor fi mai castigati decat cei ce aleg actiunile de partizanat.

COLABORATORI